Aloita uusi keskustelu

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Aloittaja: MP Talous 1.1.2015 22:16

Finanssialan ammattilainen Stefan Törnqvist käy läpi Iltalehden haastattelussa, että mitä tapahtuisi, jos Suomi jättäisi yhteisvaluutta euron ja siirtyisi takaisin markkaan. Hän toteaa, että omaan valuuttaan palaaminen olisi myös keino pysäyttää pitkään jatkunut taantuma. Törnqvist toteaa, että aluksi siirtyminen aiheuttaisi pieniä ongelmia, mutta varsin pian investoinnit lähtisivät nousuun, mikä synnyttäisi odotetun kasvukauden ja töitä riittäisi yhä useammalle.

Tässä kohtaa Suomen pitäisi tehdä euromaista liike ensimmäisenä ja erota yhteisvaluutasta. Sen jälkeen euro lähtisi jyrkkään syöksyyn ja muut maat eroaisivat vasta sen jälkeen. Suomella on mahdollisuus selvitä voittajana tästä sopasta, kun ensimmäisenä toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 157 viestiä

Oma Markka olisi paras valinta. Jos ottaisi toiseksi valuutaksi niin tulisi vertailu kumpi on parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös koko keskusta vastustanut, mutta tälläiset puheet olivat silloisen pääministerin Paavo Lipposen mielestä vain peloloittelua, joten ""Me kyllä tapaamme nahkurin orsilla".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se Neuvostoliitto olisi niin markkakin kai olisi mutta kun ei ole niin eipä ole markkaakaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Neuvostoliitto tai Venäjä ei liity millään tavalla markkaan tai euroon. Nykyinen Eurostoliitto sen sijaan liittyy vahvasti euroon. Suomalaiset menivät tekemään pöljän sopimuksen liittyessään Eurostoliittoon. Sopimukseen jätettiin kytkentä euron käyttöönotosta, toisin kuin Ruotsi teki. Tästä suoraan valehdeltiin ennen kansanäänestystä ja siksi valehdeltiin kun muuten ei koko Eu liittymä olisi mennyt äänestyksessä läpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa että markka pysyisi noin vaan pystyssä, ihme että markan ongelmat alkoivat heti sen jälkeen kun Neuvostoliitolla alkoi pyyhkiä huonommin. Voishan sitä markkaa kokeilla mutta ei sillä palkkoja eikä yhtään mitään maksettaisi yhtään missään. 1990 -luvullahan markkoja ei vaihdettu muiksi valuutoiksi kuin korkeintaan Haaprannalla jaTukholmassa huonoon kurssiin ja Virossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomen vihervasemmisto pysty järkevään talouspolitiikkaan. Ensin riistäytyisi inflaatio, jota seuraisi devalvaatiot. Valuuttakurssien takia Suomen suhteellinen velka ylittäisi pian Kreikan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se oikeisto sen parempi ole taloutta hoitamaan, parempi olla valuutta mitä ei poliitkot pääse soheltaa kuten 1990 -luvulla kävi, siinä meni moni firma konkkaan ja omakotitalot pakkohuutokauppaan ja osa maksaa niitä sotkujansa vieläkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla maailmanennätys tähän bkt:hen 12 oikeistohallitusvuodessa 50 miljardia (1miljardi on 1000 iljoonaa) uutta velkaa ja samaan aikaan eläkeläisiltä ja palkansaajilta leikattiin ja kovasti. Siipeilijöille jaettiin mammonaa. Tätä nykyä suomen omaisuudesta 40% omistavat miljonäärit (yle uutiset). Ukrainan mallia pukkaa sillä siellä 12 ihmistä omistaa 99% omaisuudesta. Aasikärryillä kuletaan heti kiovan ulkopuolella eikä terveydenhoidosta tai eläkkeistä tietoakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmin täällä menee taloudellisesti kuin monessa muussa maassa. Ei esim. Venäjälläkään ole rahaa kuin uusrikkailla oligargeilla. Suht. vähän velkaa on Suomella vs. moniin muihin maihin . Italia esim on suurissa veloissa ja moni muukin.

Hallituksessa oli 6:n puolueen mukana niin sossut kuin vasemmistoliittokin. Rinne oli ministeri joka perui omia päätöksiään senkin hallituksen loppuvaiheissa. Mitä 12 vuotta tarkoitat ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppisit ensin talouspolitiikkaa sen verran että kannattais aantaa perusteluja. Oppimattomalle lammadlaumalle ei kannata selittää mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monilla vain ei ymmärrys riitä perustelujen ymmärtämiseen ja turhaa työtähän ei kannata tehdä. Ensin pitää opiskella että oppii ymmärtämään muutakin kuin pelkkiä fraaseja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Makaronipussi maksoi 10 markkaa jne. Tällä on sitten sisämarkkinat tai ruokaralli alkaa ruotsiin kuten ennen. Alkaa se kyllä kohta muutenkin kun 12 vuotta edelliset hallitukset ovat kurittaneet kansaa. Miksi rasvakuljetuksia ei järjestetä haparandaan kun kruunu on alhaalla. Lähtijöitä olisi tai tallinnan ulkopuolelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joitakin vastauksia luin, mutta en jaksa lukea läpi kaikkia 122 vastausta 7 sivulla, joten en tiedä, onko tätä jo ehdotettu…:

Ruotsin kruunua on kovasti kehuttu markkaan siirtymistä argumentoitaessa, kun se ’devalvoituu itsekseen’, kun se kelluu. Kruunuhan on EU:ssa tunnustettu valuutta, mutta markkaa ei EU:sta löydy. Euro tietysti on myös EU:ssa tunnustettu valuutta.

En tunne eroonliittymissopimusta yhtä hyvin kuin muut, mutta olisikohan tämä mahdollista:
Ruotsin kruunun ottavat yksityiset yritykset käyttöön vaihtoehtoisesti kauppasopimuksia tehdessään, ja tietysti vastapuolenkin täytyisi suostua siihen, siis sen, joka sitten kauppaa tekee suomalaisen yrityksen kanssa. Kauppa olisi siis sidottu joko kruunuun tai euroon, ei molempiin. Samoin yksityisen puolen lainojen valuutta, mahdollisesti vakuutustenkin, olisi valinnainen, kruunu tai euro.
Mutta julkinen talous, valtio ja kunnat, pysyisivät eurossa, ettei liiaksi ärsytetä muita euromaita. Siis ’virallinen valuuttahan’ olisi euro.
Tulisikohan tuosta skaboja muitten euromaitten kanssa?
Vai voiko valtio pakottaa yksityisen puolen käyttämään vain euroja?
Nykyäänhän varsinaista fyysistä rahaa ei enää juuri näekään, että siinäkin mielessä ’kahden valuutan’ käyttö, tai ’rinnakkaisvaluutan’ käyttö olisi helppoa. Kauppaliikkeethän kai saavat tehdä kauppaa oman valintansa mukaan toisillakin valuutoilla kuin euro ja varmaan juuri kruunu on sellainen, jota joissakin paikoissa on otettu ja otetaan vastaan jo nyt. Ainakin markka-ajalla kruunuilla sai vaivatta ostaa esim. vaasalaisissa kaupoissa.

Ymmärrän, että tuo saattaisi olla alussa hieman sekavaa, mutta nykyaikanahan tietokonein tuo käytännön puli hoituisi suitsait.

Kruunu olisi siis ’lähes markka’, tai ’lähesmarkka’, tai peräti ’läheismarkka’. Jos euroon liittyy mielessä antipatioita, voi sitä ehkä ainakin ensiapuna lievittää käyttämällä ’lähesmarkkaa’, eli Ruotsin kruunuja.

Kelpaisikohan tämä komrpomissiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeisessä lauseessa kirjoitusvirhe, ”komrpomissiksi” p.o. ”kompromissiksi”.

Vielä tämän verran:
Kauppaliikkeissä hinnat olisivat euroina ja myös ilmoitettuna ”noin kruunuina”, ja vasta kassalla hinta päivittyisi noteeratuiksi kruunun arvoiksi. Omalla kännykällä kyllä näkisi myös sen arvon noteerattuina kruunuina. Noteeraushan ei muuttuisi normaalioloissa kovin tiheään merkittävästi, ja kruunun kurssiahan voisi seurata monesta lähteestä. Itse asiassa kauppaliikkeen sisäänkäynnissä voisi olla myös plakaatti tai valotaulu, jossa kruunun kurssi toissapäivänä, eilen ja tänään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti