Aloita uusi keskustelu

Valtio menettää 500 miljoonan Euron verotulot vuosittain AY-liikkeen verovapauden takia

Aloittaja: Talous 19.10.2018 11:40

Taloustieteen professori Matti Viren on 18.10.2018 Uusi Suomi- verkkolehden blogissaan ihmetellyt sitä, että miten AY-liike voi osoittaa mieltään hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee sitä avokätisesti.

Virenin mukaan valtion menettämät verotulot ovat noin 500 miljoonaa Euroa vuosittain, mikä johtuu siitä, että AY-liikkeeseen kuuluvat liitot on joskus aikoinaan määritelty yleishyödyllisiksi yhteisöiksi. Ne nauttivat edelleenkin verovähennysoikeudesta, vaikka nykyisin suuri osa liittojen tuloista muodostuu erittäin kannattavasta liiketoiminnasta; mm. merkittävistä sijoituksista asuntoihin ja pörssiosakkeisiin. Liittojen jäsenmaksutulot ovat vain osa liittojen kaikista tuloista.

Työntekijäpuolen ammattijärjestöjen suurimmaksi osaksi omistama Kojamo Oy omistaa tällä hetkellä noin 34.000 asuntoa. Näiden käypä arvo tällä hetkellä on noin 4,9 miljardia (!!) Euroa. Näiden nettovuokratuotto tammi-kesäkuussa 2018 oli noin 109 miljoonaa Euroa, eli 61,5% (!!) liikevaihdosta. Asunnot on vuokrattu markkinahintaan opiskelijoille ja muille tavallisille vuokra-asuntoa tarvitseville ihmisille. Kojamon vuokrahinnat ovat joillakin paikkakunnilla jopa nostaneet vuokra-asuntojen hintatasoa.

Onkin varsin erikoista, että työntekijäliitot voivat edelleenkin olla ns. yleishyödyllisiä yhteisöjä, vaikka suuri osa niiden toiminnasta on täysin verrattavissa normaaliin kaupalliseen sijoitus- ja vuokraustoimintaan. Verotuksen kannalta kilpailutilanne yksityisten yritysten kanssa on täysin kohtuutonta ja epä-tasa-arvoista. Tuo yleishyödyllisyys ei näy millään tavalla liittojen omistamien asuntojen vuokrahinnoissa.

Ja nyt nämä liitot käyvät taistelua rahoittajaansa vastaan. Kummallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 248 viestiä

SDP ja Vasemmisto sai SAK:n vaalirahoitusta 1,4 miljoonaa € eduskuntavaaleissa.
Onko lupa kysyä,paljonko SAK:n puolue käyttää verovapaata vaalirahaa EU-vaaleissa.
YLE ainakin pitää SAK:a puolueena,kun erillisen vaaliohjelman on sille varannut.Ehkä tämä riittää nyt SAK:lle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arvo Tasa tarkastelee asioita Sopotin tapaan vain yhdeltä kulmalta tavoitellen mustamaalausta aivan tiettyyn kohteeseen. Nimimerkkisi mukaisesti olisi odottanut, että katsot onko muilla puolueilla tai puolueita lähellä olevia tahoja, jotka ovat verokohtelun suhteen juuri samassa tilanteessa kuin ay-liike. Kyllä on, mutta sitä et vain halunnut kertoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tuossa kommentissasi jotakin vihjailet, niin kerrohan nyt ihan selvin sanoin, että mitä tarkoitat. Minä en ymmärtänyt, että mikä on ongelmasi. Ja mitä puolueita tarkoitat, kun puhut 'muista puolueista'? Mikä on se puolue, joka ei kuulu noihin tarkoittamiisi 'muiden puolueiden' ryhmään?

En minä mitään mustamaalannut tuossa jo yli puoli vuotta sitten kirjoittamassani aloituksessa. Eikä siinä ollut edes puoluepolitiikkaa mukana. Aloitukseni oli pelkkä referaatti mainitsemani taloustieteen professorin kirjoitukseen. Ja sitä paitsi aloitukseni - sekä myös alkuperäinen professorin lehtikirjoitus - ovat totta. Eli Ay-liikkeeseen kuuluvat liitot saavat perusteettomasti merkittävän veroedun, jonka me tavalliset veronmaksajat joudumme näiden liittojen puolesta omilla korkeammilla veroillamme korvaamaan.

Olet varmaankin oikeassa siinä, että monet muutkin tahot hyötyvät aikoinaan säädetyistä verohelpotuksista. Koska tunnut tietävän aiheesta enemmänkin, niin voisit varmaan tehdä myös oman aloituksesi Juttutupaan. Minä kirjoitin vain Virenin jutun pohjalta tuosta lakiin perustuvasta AY-liikkeen epäoikeudenmukaisesta suosimisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Ay-liikkeellä pitääkin olla rahaa, jos tarvitaan etuja puolustaa lakolla. Ei lakkokassat kauan kestä. Mutta niiden pitää kestää vähintää 6 kuukauden lakko. Muu ei auta jos työnantajat alkaa herottelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, varmaan pitää olla kassaa, mutta kyse olikin siitä,että tuota kassaa kerrytetään kaikkien veronmaksajien tuella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Aloituksen paikka ja varmasti läpimenee. Kommunisteille pitää saada taottua järkeen, että verot pitää maksaa ja leipä pitää hankkia työnteolla, luullaan vain olevan ilmaisia lounaita. Poliittisista lakoista en edes viitsi mainita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takoa kapitalisteille järki päähän,että ei ahneuden takia luoda palkattomia töitä,leipää ei voi hankkia työnteolla,jos yrittäjiä ei kiinnosta maksaa palkkaa työnteosta.Ketään ei kiinnosta palkaton työ.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

''ei kiinnosta palkaton työ'' eikä monia muutenkaan,kun sosiaalituilla pärjää .
Miksei taota ay-kapitalisteille , että ostaisivat tai perutaisivat itse firmoja kuten OTK- lainen osuustopiminta aikoinaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on hieman yksioikoisesti laskelmoitu, sillä valtio saa helpostikin liittoon kuuluvilta tunnollisilta veronmaksajilta miljardin jos ei kaksikin, jolloin se saattaa kovinkin kepittää liittoon kuulumattomien maksamat verot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tarkoitat. Jäsenmaksut voi vähentää verotuksesta, ja sekin on jo sinällään epäkohta. Vai tarkoitatko, että liittoihin kuuluvat ovat muuten rehellisempiä veronmaksajia kuin niihin kuulumattomat työntekijät? Jos tätä tarkoitit, niin se on taas yksi esimerkki siitä, miksi liittoihin ei kannata kuulua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös veroista maksaa palkanmaksaja/yritys 100 o/o kuten ay-jäsenmaksuistakin.
Valtion ja kuntien palveluksessa olevien palkat ja verot maksavat yritykset todellisuudessa 100 o/o:sti.
Yritystuet ovat seurauksia järjestelmän virheistä ja maiden välisistä kilpailutilanne-eroista. Suurin osa henkilöiden avustuksista on järjestelmän virheiden paikkauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näillä ay:n aktiiveilla ja aivopesemillä ihmisillä on erikoinen todellisuus. Ne on oikeasti kuten kommunistit aikoinaan eli uskoi vielä joukkohaudan reunalla, että tämä on meidän parhaaksi ja kapitalismi on kaiken pahan alku ja juuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nii montako "Miljaardia"menettää Yhteiskunta "Yritystukeihin", Lailliseen "Verosuunnitteluihin" "Börsin"vajaaseen"Verotukseen"Osakkeiden "vero-aleihin"Vero-Parasiitiiseihin"Firmojen-edustus"kuluihin"Asuntotukeihin" koskapa ei ole palautettu vuokra "säännestelyä"Harmaa talous"ynnä muuta , ynnä muuta ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas höpöttämässä oppositiosta.Miettikää kuinka ahneet kokoomuslaiset,laiminlöi vanhustenhoidon oman ahneuden takia,tämä kokoomuslaisten ahneus näkyy myös siinä,että ei ole normaali työpaikkoja,vain orja/ilmaistöitä ahneuden takia,joka paikasta yritetään kiskoa osinkoja,valtion rahoistakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yrittäjiltä pois myös kaikki verovähennykset. Kaikille tasapuolinen vero malli olisi kassavirtaverotus eli verot maksetaa siellä missä raha liikkuu ja verosuunnittelu ei enään onnistuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Valtio menettää 500 miljoonan Euron verotulot vuosittain AY-liikkeen verovapauden takia", väitettiin, mutta toisaalta koska kiitos ammattiyhdistysten palkkojakin on työnteostakin yhä pakko ainakin osalle työntekijöitä maksaa, ja sen seurauksena valtio kerää aikamoisen potin palkkaveroina. TES-palkkainen nimittäin maksaa palkkaveroa selkeästi enempi kuin mitä Kelan työttömyyskorvauksella + kahvirahalla töissä käyvä työntekijä maksaisi.

Ja kuten potvarishallituklsen läpiajama aktiivimallikin osoitti ns. sahanomistajaportvarin märkäuni on ilmaistyövoima joka eläminen kustannetaan sosiaaliturvasta.

Mutta miksi ns. kauppiasportvari nähtävästi myös haluaa moista tulevaisuutta on hiukka vaikea ymmärtää, toisaalta puotiin toki silloin saa halpaa työvoimaa hyllyjä täyttämään, mutta kuka ne hyllyt sitten tyhjentää kun ostovoimaista asiakaskuntaa ei enää juurikaan olisi?

Niinpä kiitos AY-liikkeen valtio yhä voi kerätä aimopotin verotuloja myös ALVeina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keelitukkiin menee miljardeja vuosi tasolla eikö se yhtään huolestuta euroakaan ei saada takaisin missään muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä syystä AY- liike on saanut verovapauden? Sehän on täysin väärin. Meitä muita verotetaan viimeisen päälle ja SAK vaatii silmät kiiluen lisää veroja lähes kaikille muille paitsi itselleen! - kyllä tähän nyt on vihdoin puututtava, kun SAKn pitkäaikaisesta "juoksupojasta" A. Rinteestä voi tulla pääministeri.- Muuten, jos Rinne nyt epäonnistuu, onko sitten Jussi Halla-ahon vuoro epäonnistua ja sitten Orpo tekee hallituksen. Iso kysymys on silloin se, ottaako Orpo enää Keskustaa mukaan hallitukseen? Näin se taitaa mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti