Aloita uusi keskustelu

Kvanttitietokone = satunnaislukugeneraattori

Aloittaja: juupitti Tiede ja luonto 7.11.2019 14:00

Koska Juttutuvassa on läsnä kaikkien alojen asiantuntijoita, kysynpä kvanttitietokoneen qbittiä koskevan kysymyksen. Jos qbittiä ja perinteisillä komponenteilla (vastus, led, ransistori, konkka, johdonpätkiä, paristo) valmistettua satunnaislukugeneraattoria vertaillaan ns. mustina laatikoina eli näjemme vain inputit ja outputit, niin miten qbit eroaa satunnaislukugeneraattorista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 7 / 7 viestiä

Siten, että niillä ei ole yhtään mitään yhteistä.
Vähän niinku vertailis ahventa ja polkupyörää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyypillinen persualoitus.
Minä pärjään, vaikka oma älykkyysosamaaräni (IQ) on reilusti alle sata. Olen siis vähemmistön edustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eroaa siinä suhteessa, että kvanttikone rakennetaan tiettyä laskentaa varten. Kvanttitilat sisältää kaikki tuon tietyn laskennan tilat ja se voidaan lukea yhdellä kertaa. Kvanttikoneet eivät siis ole uudelleenohjelmoitavia, mutta ne voidaan rakentaa vaikka jonkun salausalgoritmin purkukoneeksi. Toki sitten voidaan keksiä uusi salausalgoritmi, jonka ratkaisuun tarvittaisiin vaikka 10000 qubitin kvanttikone, mikä on taas uusi tekninen haaste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No ei ihan. Katsoppa IBM:n "Hello World" tehtynä yhdelle qubitille. Huomannet, että esimerkissä "ajetaan" ohjelma 1024 kertaa, joista nähdään, että arvot "1" ja "0" ovat ulostulona kutakuinkin yhtä _todennäköisiä_. Pieni ero johtuu kohinasta. Joten jos qubitin ulostulema on "satunnainen", eikö tällainen yksittäinen qubitti onnistuisi tehdä kohinageneraattorilla? Kvanttitila ja kohina molemmat sisältävät "kaikki" tilat. Näin tuumitaan työpaikan sermin toisella puolen kahvitauon jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihan noinkaan. Kubittien superpositio romahtaa lukemisen jälkeen, joten sille voidaan esittää vain yksi kysymys. Uusi kysymys vaatii uuden koneen rakentamisen. Kun mr. Schrödiger avaa laatikon, kissan olemus paljastuu. Se ei palaudu superpositioon laatikkoa sulkemalla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

Mainitsemasi musta laatikko ja nuo komponentit ovat muinaishistoriaa kvanttitietokoneen suhteen. Satunnaislukugeneraattori on hyvä esimerkki eli ei voida olla ollenkaan varmoja mistä kvantista on kyse kun niin puhdasta ei saada. Tarkoitit varmaan tietokonetta joka toimii atomin käänteisatomilla eli antispin menetelmällä? Tämä on taas toinen juttu. Antimateriaa tosin osataan jo valmistaa. Samoin valo voidaan pysäyttää joten sekin ainstanin teoria vakionopeudesta on cernissä murrettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Einsteinin mukaan valonnopeus tyhjiössä on vakio. Sitä ei tuolla pysäyttämisellä ole kumottu. Toki tutkijoilla on aavistuksia siitä, että valonnopeus tyhjiössäkään ei olisi vakio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti