Aloita uusi keskustelu

Ratsastus pois olympialaisista

Aloittaja: Orhi Urheilu 16.8.2016 12:37

Katselen tuota ratsastusta Rion olympialaisista.

Ok, näyttävä laji ja hienot asut ja naurettavat silinteripytyt päässä. Ei silti, kaikki hatunnosto ja arvostus hienolle lajille, mutta hevonen kuitenkin tekee valtaosan työstä. Siinähän oikeastaan arvostellaan sitä mitä hevonen on oppinut valmennuksen aikana. Toki esim. kouluratsastus on aika hyvää ryhtiä ja asennonhallintaa vaativa laji, mutta hevonen on se joka kuitenkin ratkaisee tuloksen.

Joten ollaan rehellisiä. Ratsastus ei ole ihmisen fyysisiä kykyjä punnitsevaa urheilua eikä siksi kuulu olympialaisiin. Ihan yhtä hyvin voisi koirien agility tai kilpa-autoilu olla mukana.

Moni morkkasi aikoinaan sitä että golf otettiin takaisin olympialaisiin. Mutta onhan se nyt paljon vaativampi laji kuin ratsastus tai edes mikään rata-ammunta. Jälkimmäiseen golf suhtautuu hyvin, sillä sekin vaatii välineiden ja tarkkuuden hallintaa. Rata-ammuntaan verrattuna golfissa sentään kävellään kymmeniä kilometrejä neljän päivän aikana ja jokainen lyönti tai putti on erilaisesta tilanteesta ja keliolosuhteista. Ammunnassa ampuja on paikallaan hyvin kontrolloiduissa olosuhteissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytetään 1 - 20 / 58 viestiä

Olympialaiset pois kokonaan ihmeellisenä jäänteenä menneestä maailmasta. Tai sitten doping-testit pois ja kaikki olkoon sallittua...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ratsastus on arvioitu maailman vaikeimmaksi urheilulajiksi useaan kertaan. Siinä hevosta hallitaan keskivartalon ja jalkojen lihaksilla samanaikaisesti kun käsien on säilytettävä kevyt ote ohjiin.
Ratsastajan on oltava symmetrinen lihaksistostaan ja hallittava raajansa tasaväkisesti, toisin kuin esim urheilulajien joissa ponnistusjalka tai heittokäsi on valittu. Tämä on kuitenkin vaikeampaa kuin kirjoittaa kynällä kummallakin kädellä yhtä hyvin, sillä hevonen 600kg on kyettävä myös saatava etenemään symmetrisesti jotta on hallittavissa.
Vasta senioreiden huipputasolla, johon ratsastaja on harjoitellut ensin helpommilla hevosilla vuosikausia ja hevosta kasvatettu ja koulutettu 8-15 vuotta, nähdään lihaskoordinaation vaatima voima ja taito, jolloin ratsastus näyttää naurettavan helpolta. Ratsastajalle se ei helppoa ole koskaan, joskin nautinnollista suuren eläimen toimiessa yhteistyössä pienimmästäkin ajatuksesta. Tämän taidon saavuttaminen aiheuttaa suurta kateutta, jolloin aletaan puhumaan "hevonen työn tekee" tai "tuo hevonen on maksanut miljoonia".
Missään muussa urheilulajissa ei harjoittelu kestä niin kauan kuin ratsastuksessa, koska yksikään muu laji ei vaadi yhtä paljon harjoittelua saavuttaakseen huippu-urheilijan kunnon.
Hevosen selkään rohkeasti, jos uskaltaa ja kokeilemaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.
Mainos. Keskustelu jatkuu alapuolella.

"hevonen kuitenkin tekee valtaosan työstä. Siinähän oikeastaan arvostellaan sitä mitä hevonen on oppinut valmennuksen aikana. Toki esim. kouluratsastus on aika hyvää ryhtiä ja asennonhallintaa vaativa laji, mutta hevonen on se joka kuitenkin ratkaisee tuloksen."

Et varmaan ole ikinä ratsastanut? :D Tiedätkö, mitä nuo mainitsemaan "ryhti ja asennonhallinta" ovat? Ei, ne eivät ole sitä, että istutaan tikkusuorassa ja jäykkänä, vaan ne muodostuvat ratsastajan hyvästä lihaskunnosta (erityisesti keskivartalolta vaaditaan jämäkkyyttä) sekä kyvystä käyttää lihaksia oikein ja oikea-aikaisesti. Olen kuluttanut ratsastustunnilla yli 600kcal. En sanoisi, että hevonen siis tekee kaiken työn.

P.S. Kaikkein taitavin ratsastaja on nimenomaan se, joka ei näennäisesti tee selässä mitään, mutta hevonen tekee silti vaadittuja asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

600 kcal ei ole kovinkaan paljon, ja oliko tarkoitus jopa sanoa, että joskus harvoin olet kuluttanut ratsastamalla niinkin paljon? Jokainen lenkkeilijä tai rivakka kävelijä tietää, että 600 kcal ei ole mitään. Se energiamäärä kuluu ainakin itselläni juoksulenkeillä useita kertoja joka viikko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esteratsastuksen MM kisoissa 4 parasta ratsastaa toistensa hevosilla. Siinä mitataan ratsastajan taitoja.

Olen ratsastanut koko ikäni. Muuta liikuntaa en harrasta. Voin milloin tahansa lähteä kuntotestiin toteamaan, että olen erinomaisessa fyysisessä kunnossa. Mun kore on kunnossa.

Mutta onko ratsastus olympialaji, siitä päättää muut. Upea laji se on joka tapauksessa - henkisesti ja fyysisesti. Ratsastus on vatsaa, pohjetta ja peppua. Äärimmilleen vietyä yhteistyötä ihmisen ja eläimen välillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turnajaiset raskaissa varusteissa, ratsastajilla haarniskat, voisi olla mielenkiintoisempi.
Rodeo olisi toinen, jota kannattaisi harkita.
Ratsastus ilman satulaa hevonen nelistäen ja ratsastaja ampuen jousella maalitauluihin voisi niinikään olla mielenkiintoinen uusi laji. Siihen voisi kuulua myös ratsastus ratsastajan ollessa hevosen kyljen takana ja ampuen nuolia hevosen mahan alta, ja hevonen tietysti nelistäen eli 'kiitolaukaten'.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ongelma ole ratsastus vaan se, että ratsastajille ei anneta tasapuolisia hevosia eli jotkut saavat ratsastaa miljoonia maksavilla valioyksilöillä, kun taas jotkut joutuvat ratsastamaan muutaman tuhannen hevosilla. Jos siis haluttaisiin, että paras ratsastaja voittaa niin pitäisi tehdä kuten muissa lajeissa eli kisavälineet ovat järjestäjien antamia. Kukaan ei siis ratsastaisi omilla hevosilla vaan kaikki joutuvat ratsastamaan järjestäjien tuomilla hevosilla, kuten nyt on käytössä 5-ottelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, tuo vastaukseni olikin lähinnä kehittelyä aloittajan seuraavan väitteen vuoksi: "Ratsastus ei ole ihmisen fyysisiä kykyjä punnitsevaa urheilua eikä siksi kuulu olympialaisiin."

Mutta nyt sitten tuohon ehdotukseen tasapuolisista hevosista. Osittain tuo pitää paikaansa, mutta hevosen ja ihmisen "hevos- & henkilökohtainen" suhde tai itse asiassa sen puuttuminen ei tuossa loisi niitä otollisia olosuhteita, joissa mahdollisimman hyviä suorituksia syntyy. Se kyllä luotaisi sitten uutta elementtiä, eli "hevoseen tutustumis- ja hevosen kesyttämisulottuvuutta". Mutta eikö tuossakin ole se puute, että hevoset eivät ole yks'yhteen samanlaisia niitten erilaisen luonteen ja jopa jonkin verran fysiikankin takia. Miten kauan ennen kilpailua sattumalta saatuun hevoseen voisi sitten tutustua? Minuutin? Tunnin? Muutaman tunnin? Viikon? Kuukauden? Vuoden?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosin viime vuonna hevonen lopetti vuoden 1992 hollantilaisen olympiavoittajan Bert Rompin, josta piti tulla Suomen esteratsastusmaajoukkueen valmentaja tänä vuonna. Suomessa hevonen on tappaa keskimäärin reilut kaksi ihmistä vuodessa, joista potkuun kuolee noin yksi kahdessa vuodessa ja loput kuolevat kun putoavat hevosen selästä tai kyydistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja Gurlinki ehdotomasti pois! Menkööt harjaaman rappusia katuharjalla sitä hyödyllistä hommaa kyllä ON! Myös pelleily mäenlaskut siis Free Stylet ja muut sen kaltaiset sekä lumilautailu joutaa poistaa. Mitä nuoriso valtaosin alaikäiset siellä tekevät?

Mutta mäkihyppy suoraselkäiset ryhdikkäät hyppääjät, kuin sotilaat niitä kelpaa katsella. Sekä perinteisen tyylin hiihto menköön tuokin kahuamis tyyli eli haarat levällällään, kuin synnytysasennossa olisivat. Pujottelijat ja syöksylaskijat ne on hyvää talviurheilua!

Muistan hyvin miten minä itsekkin syöksyjä laskin kesät ja talvet. Siinnä paikat helposti kipeytyi mutta tulokset ne kyllä palkitsivat. OLIKIN OIKEIN HYVÄ JA TSOMAINEN VALMENTAJA! Jaksoi kannustaa aina tuleman TREENEIHIN!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tuossa ei ole kyllä mitään järkeä. Ensinnäkin hevonen ei tee mitään itsestään, jokaisessa ratsastuslajissa arvioidaan myös ratsastajan apuja. Ratsastus on yksi maailman vaikeimmista ja rankimmista urheilulajeista. 25 vuotta olen ratsastanut joten kenenkään on turha väittää kellekään, ettei ratsastus ole urheilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ratsastus ei ole mikään urheilulaji EI IKINÄ!! Se on työhevosen käytöä ollut ja on vieläkin. On ammetteja joissa ratsuhevonen on aivan välttämätön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisin hevonen ratkaisee voittajan ei ratsastaja, sillä ainoastaan rahalla saa olympiatason hevosen, jolla on edes mahdollista voittaa eli liian hyvältä ratsastajalta voidaan ostaa hevonen alta kuten kävi Kyra Kyrklundille kun hän oli voittanut Matadorilla MM-hopeaa 1990 niin Matador myytiin hänen altaan ennen Barcelonan olympiakisoja, jossa Matador oli uudella ratsastajalla sijalla 41. Raveissakin palkinnon menevät hevosen omistajalle ei ohjastajalle. Ehkä olympiakisoissa järjestäjien pitäisi tuoda hevoset ja ne arvottaisiin kuten tehdään 5-ottelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti